KasHuis

Het KasHuis in Buiksloterham, Amsterdam Noord, is een woongebouw met twee ateliers op de begane grond en twee gestapelde woningen.

Het in hout opgetrokken gebouw wordt volledig omsloten door een kas. De extra gebouwschil creëert een nieuwe ruimte om de woningen met een eigen leefklimaat. Passieve en actieve zonne-energie maken dit gebouw energieneutraal

 

 

 

 

De relatief kleine woningen van 74m2 zijn zodanig georganiseerd dat iedere ruimte aan een terras in de kasruimte grenst. Door geopende schuif- en draaideuren worden de kamers vergroot met de aangrenzende terrassen. Daarmee wordt de landelijke wijze van wonen mogelijk in de stedelijke context, buiten in de zomer en teruggetrokken in de winter. De benodigde verwarmde ruimten van het huis worden klein gehouden en de buitenruimten zijn dankzij de bescherming tegen wind en regen 8 maanden per jaar bruikbaar.

 De hoofddraagconstructie bestaat uit massieve verlijmde houten vloeren en voorgespannen houten kolommen. Door de assemblagetechniek en de schroef-verbindingen beperkte zich de bouwtijd op 2 weken. De buitenmuren zijn niet dragend en in het houten casco als dampopen systeemwanden ingebouwd. De kas komt als gestandaardiseerd systeem uit de tuinbouwindustrie en is aan het houten casco bevestigd.

energiemodelering kaswoning, SEV, 5 april 2012, Ecofis

Projectgegevens

KasHuis
Amsterdam
particulier
Dill Architecten i.s.m. cc-studio
uitvoering
218 m2
480.000,-
LBP Sight
BAM fireprotection
f-Save
bureau Kent
EcoFys
G.D.H. bouw, Weesp