Huis Pinck-Heerkens

De ingreep

De voormalige drukkerij bestaat uit vier bouwlagen met verdiepinghoogten varierend van meer dan drie meter hoog tot circa twee meter. De ontsluiting van het bestaande gebouw gaat door middel van ladders en steile trappen door de voormalige hijsluiken. In de loop der jaren werd van alle kanten tegen het gebouw aangebouwd. Direct zonlicht bereikt de verdiepingen alleen nog door een klein aantal ramen in de zuidoost hoek van het gebouw.

De ingreep van het ontwerp voorziet  in het maken van een open centrale ruimte over drie lagen in het midden van het gebouw. Deze nieuwe ruimte verbindt de bovenste drie verdiepingen waardoor directe relaties tussen de verschillende woonfuncties mogelijk worden. In de gevel en het dak worden openingen gemaakt om zonlicht en uitzicht in de centrale ruimte te krijgen.

De Gevel

De nieuwe raamopening in de noordgevel laat het daglicht tot diep in de ruimten komen en opent het gebouw naar het binnenhof. De Westertoren, het Felix Merites en een grote boom zijn de nieuwe relatie met de omgeving. Door de nieuwe glaskap in het zuidelijke deel van het dak komt er direct zonlicht over drie verdiepingen naar binnen.

Projectgegevens

Huis Pinck-Heerkens
Amsterdam
Pinck-Heerkens
BogermanDill
284 m2
225.000
Duyts Bouwconstructies
Stolk Bouwmaatschappij